Breien : De Geschiedenis

Geschiedenis van het BreienDe Geschiedenis van het Breien

Reeds duizenden jaren wordt de breikunst beoefend.  Men weet echter niet precies wie, waar en hoe breien is ontstaan.  Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong.  Sommigen beweren dat de breikunst is uitgevonden in Perzië, anderen gaan ervan uit dat Israël, Jordanië, Syrië of Noord-Afrika de bakermat van het breien zijn.

In Egyptische graven werden er gebreide sokken aangetroffen die dateren tussen de 3de en de 6de eeuw na Christus.  Deze “Koptische” sandaalsokken zijn vervaardigd uit meerdere korte draden en niet zoals men zou denken uit één, enkele lange draad.  In de Middeleeuwen waren het de mannen die weefden en breiden, terwijl de vrouwen de wol sponnen.  Breien was in Europa dan ook een belangrijke industrie.  Een eerste breiersgilde werd in Parijs opgericht in 1527 : La guilde de Saint Fiacre.  Al snel daarna hadden ook andere Europese steden hun eigen breiersgilde. Gek genoeg werden vrouwen niet toegelaten tot het ambacht, met uitzondering van weduwen die na de dood van hun man zijn werk verderzetten.  Na een leertijd van zes jaar moest een gildeleerling als meesterstukken een wollen buis, een vilten baret, een bont karpet en een paar kousen maken.  De eerste kledingstukken die men breide waren kousen en sokken.  Deze been- en voetbedekkingen werden gemaakt uit geweven stoffen voor men hiervoor breien gebruikte.  Nadien begon men meer en meer andere kledingstukken te breien.

William Lee vond de eerste breimachine uit in 1589.  Pas in de 19de eeuw werden breimachines mechanisch aangedreven.  In diezelfde periode verschenen ook rondbreimachines waarmee men kousen kon breien.

Breimachines in de twintigste eeuw konden steeds sneller breien.  Bovendien werden de mogelijkheden voor patroonbreien groter en groter.

Tegenwoordig zijn gebreide kledingstukken gemeengoed aangezien zijn gemaakt worden door computergestuurde breimachines die zeer veelzijdig zijn.

Beginnende breiers kunnen hier terecht om te leren breien.

This entry was posted in Breien and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *