Wildbreien of Graffiti knitting

wildbreienWildbreien = Street Art

Definitie : “Breien in de openbare ruimte, waarin de breiwerkjes vervolgens ook ter versiering opgehangen worden , bijvoorbeeld om bomen, lantaarnpalen of bankjes heen.  Het fenomeen is waarschijnlijk overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar het Yarn bombing en graffiti knitting wordt genoemd.”  Wij noemen het Wildbreien.

Bron : Taaltelefoon, 18 april 2011

Wildbreien werd in 2011 uitgeroepen tot neologisme van 2011.  Wildbreien is een nieuwe vorm van tijdelijke street art.  Mensen breien stukjes waarmee ze openbare objecten gaan versieren.  De bedoeling is om de stad mooier te maken of te personaliseren met kleurrijke breiwerken.  Allerhande objecten worden ingepakt met breiwerk, gaande van straat meubilair, bomen, straatlantaarns, vuilnisbakken en ga zo maar door.  Aangezien de kunstenaars zo een spoor van breiwerken door de stad achterlaten noemen sommige wildbreien ook graffitibreien.  Bij deze moderne vorm van graffiti is het grote voordeel dat het eenvoudig te verwijderen is en er daardoor geen sprake is van vandalisme.

Yarn Bombing is waarschijnlijk in 2005 in Houston in de Amerikaanse staat Texas ontstaan.  Halve breiwerkjes werden toen doorheen de stat opgehangen door een groep Knitta Please.  Zij deden dit omdat het weggooien van dit breiwerk jammer zou zijn.  Op deze manier gaven zij de stad opnieuw kleur en warmte.  Later werden alle bomens langs de Allen Parkway ingepakt ter ere van de Art Car Parade en dit op uitnodiging van het stadsbestuur.

Graffitibreien of wildbreien verspreidde zich de laatste jaren over de hele wereld.  Realisaties werden teruggevonden in België, Nederland, Berlijn, Londen Melbourne en zelfs op de Chinese Muur.  Men gaat zelfs zover dat er speciale breikunstwerken worden gemaakt.  Een complete autobus werd ingepakt in Mexico-Stad.  Meer dan 200 vrijwilligers gingen begin 2011 aan de slag om de dierentuin van Amsterdam, Artis, met breisels te behangen.

Wil jij ook aan de slag gaan als Graffitibreier, klik dan hier om met wildbreien te starten.

 

Lees ook : GENT – Ook de Gentse wildbreisters doen mee aan het textiel- en modefestival ‘Stof-e-ring’, dat het voorbije weekend van start ging. Met hun zelfgebreide sjaals, mutsen en pompons kleedden ze de stad aan. Lees hier meer.

Nog meer leesvoer en foto’s vind je op de site van Femma een zeer actieve vrouwenbeweging in Belgisch Vlaanderen.

Verschenen in De Standaard van vrijdag 12 oktober 2012 : Nero kleurt vrouw

This entry was posted in Breien, Wild Breien and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *